Чай меню

Чай приготвен по лесен начин
плодов чай

Лечебни свойства

Чаят, който ние познаваме се прави от листата на растението Camellia (Thea) sinensis, което в диво състояние е дърво, но хората го култивират като храст, който по-лесно се бере. За много хора чаят е просто приятна на вкус напитка. Малко от тях, обаче се замислят на какво се дължи превъзходният вкус на листенцата на красивия представител на флората. Чаят е уникално само по себе си растение, което успява да извлече от земята всички така необходими, но за жалост рядко срещани вещества, станали причина за доказано признатото и благоприятно въздействие на чая върху човешкото тяло.

Всеки дава различни наименования на чая, в зависимост от впечатленията му от ароматната напитка, но може би най-подходящото е “сложна и непрекъснато действаща лаборатория на живота”. И наистина, чаят успешно успява да оправдае похвалите за себе си, защото всеки знае за уникалните му лечебни свойства, познати от векове.

Чаят е незаменим при болести, засягащи различни области от човешкото тяло. Ароматната напитка се препоръчва при болки в храносмилателната система, причинени от погълната мазна и трудносмилаема храна, за прочистване на стомаха от вредни токсини, или пък за стимулиране на апетита.

При хора страдащи от бъбречни заболявания, чаят действа невероятно, повишавайки апетита и намалявайки общата отпадналост. Специалистите препоръчват чая и заради профилактичното и сигурно действие, предотвратяващо образуването на камъни и пясък не само в бъбреците, но и в жлъчните пътища и жлъния мехур.

Чаят е цяр и при сърдечносъдови заболявания, както и при ниско кръвно налягане и предразюположение за колапс. Топлата напитка и нейните лечебни свойства помагат и за укрепването на съдовата стена и намаляването на възможността за получаване на кръвоизливи. Много хора се възползват от чая и при остри инфекциозни заболявания, както в остри стадии, така и в период на възстановяване на организма.

Разбира се всеизвестно е и уникалното въздействие на чая върху нервната система, познато на всички хора още от дълбока древност. Учените са доказали, че чая въздейства по един уникален начин на мозъка, увеличвайки способността му да усвоява и преработва информацията и улеснява създаването на асоциации и възникването на нови идеи.

Всичко изброено дотук е едно неоспоримо доказателство, че има наистина много причини, пореди които специалистите препоръчват консумацията на чай. Така че ние можем само да ви пожеляем приятно прекараване на вас и на вашите близки с чаша ароматен чай в ръце, наслаждавайки се на завладяващия аромат и наситен вкус комбиниран с защитаващо организма действие, за един по-здравословен живот и едно по-спокойно и наситено с емоции ежедневие ...