Чай меню

Представяме Ви новия начин за приготвяне на чай Ройбос

Чай Ройбос

Ройбос е храстовидно и шушулково растение, което вирее единствено в планините на красивата южноафриканска провинция Уестърн Кейп. Климатичните условия, включващи полупустинен климат, висока температура, ниска влажност и силен океански вятър са основните фактори за уникалните му свойства. Родът Aspalathus, към който то принадлежи, обхваща близо 200 местни вида. Видът, който специално се отглежда с единствената цел – производство на чай е червеният, наречен още роклендски. За негова родина се счита Пакхуис Пас - район в северната област Сидърбърг (добила популярност в България като Кедърбърг).
Потреблението му нараства, а за жалост възможностите за производство са ограничени, защото листата за чай се берат през третата, четвъртата и петата година. От 6-тата до 10-тата година почвата се нуждае от “почивка” и едва през единадесетата година може отново да се посадят чаени храсти. Опитите за изкуственото му отглеждане са претърпели пълен провал.
Иглолистните листенца на ройбос – това са частите на растението, които се използват за приготвянето на ароматната напитка. Беритбата им се осъществява през лятото, което в Африка продължава от януари до края на март. След като се съберат, листенцата се обработват по два различни начина до получаването на два различни вида чай. Зелените стебла и листата или се сушат, за да се избегне окислението, или се счукват и оставят да ферментират. Ферментиралият чай в днешно време се приготвя по почти същия уникален начин, както са го правели местните жители преди стотици години. Единствената промяна, която можем да отбележим е по-модерните и усъвършенствани инструменти, използвани днес. Този ферментирал тип чай се нарича още червен чай, поради простата причина, че процесът на ферментация придава на чая дълбок оранжево-червен цвят. Тази характерна окраска е довела и до името rooibos, което на африкански език означава “червен храст”. Другият вид чай, който не се остава да ферментира, а веднага се суши носи името “зелен ройбос”. Той съдържа високо количество антиоксиданти. Неферментиралият ройбос е или жълт, или жълто-кафяв за разлика от ферментиралият чай. Разлика между двата вида се усеща и във вкуса им: “зеленият ройбос” има мек “зелен вкус”, напомнящ на зеления чай, но без неговата стипчивост. От друга страна червеният(ферментирал) чай е много по-различен, с повече сладост и по-силен плодов вкус.
С всеки изминал ден човек все повече се замисля за начина си на живот и се опитва да го направи по-здравословен. В борбата за по-здравословно ежедневие човек използва всички познати и изпитани методи. Доказателство за това е и все по-нарастващото търсене и консумиране на чай. Ройбос е на едно от челните места в личните класации на любителите на чай, поради простата причина, че положителното му въздействие върху човешкия организъм и невероятните му свойства събират все повече и повече почитатели.