Чай меню

Чай - една стара легенда


Легендите за това как се е появил чаят са многобройни и вълнуващи. За откриватели на чая се считат както смели войни, така и обикновени селяни, както богати търговци, така и бедни дървари, както красиви девойки, така и зли вещици. Всеки един от тези митове носи в себе си частица от истината за направеното преди толкова много години откритие.

От уста на уста се предава невероятната история за смел войн, тръгнал на дълъг път, за да завоюва нови земи и да участва във вълнуващи приключения.

Вървейки по каменистия и трънлив път младият мъж стигнал до малка горичка, която пресичала пътя му. Тласкан от невидима сила навлязъл в нея. С наближаването на залеза на слънцето, войнът започнал да усеща тревогата от наближаващата нощ, която ще го завари неподготвен и без подслон в гората. Оглеждайки се във всички посоки с надеждата да открие място, където да пренощува младият момък се спрял край едно красиво дърво, омагьосан от красотата му и възхитен от плавното движение на клоните под допира на лекия ветрец. Запленен от гледката той решил, че най-после е открил подходящото място за почивка. Смелият войн запалил огън, отпил жадно от котлето вода и заслушан в лекия ветрец и песента на птиците се унасъл в спокоен сън.
На сутринта, щом слънцето изгряло, той се събудил и открил нещо невероятно – огънят запален вечерта все още горял, а отгоре му необезпокоявано къкрело котлето с вода. Смелият мъж започнал да се чуди какво витае в тази гора и дали дървото нарочно не го е примамило на това място, пленявайки го с красотата си. В същия момент се извил силен вятър и клоните на красивото дърво се залюлели и пред смаяния поглед на момъка. От короната му се отронили няколко листа, които паднали точно в котлето с къкрещата вода и веднага променили цвета й в кафяв. Войнът стоял вцепенен смаян от случилото се. Разумът му нашепвал да избяга от омагьосаната гора, но сърцето му нареждало друго. С разтреперани пръсти той се доближил да котлето и отпил от течността. За негова най-голяма изненада, водата с потопените листа била удивително вкусна и с учудващо приятен аромат.
Зарадван от необикновеното си откритие, младият мъж решил, че боговете са му дали знак и че може би те са го пратили на това пътуване, за да открие тази уникална напитка. Благодарейки горещо на боговете, той се поклонил пред дървото, подслонило го през нощта и дало му този безценен дар и с треперещи пръсти откъснал клонка от короната му. След това потеглил към дома си със щастлива усмивка и спокойно сърце.
Връщайки се в родното си място той представил новото си откритие и всички единодушно решили да засадят красивата клонка в неговия двор. Клонката израстнала бързо и се превърнала в стройно дърво обсипано с бели цветове и ароматни листа.

До ден днешен се носи легендата, че чаят расте на места, където властва доброто, издигайки короната си като щит, защитващ мира и спокойствието. Това е и причината поради която напитката с чаените листа носи спокойствие на хората, зарежда ги с енергия и ги кара да се насладят на живота и да повярват във вълшебства, така както е направил и смелият войн преди хиляди години...