Чай меню

Чай Assam поднесен по уникален начин
Чай Assam

Чай Assam (информация)

Щатът Assam се намира в Североизточна Индия и през него тече мощната река Brahmaputra. Щатът Assam е дом на тигри и еднороги носорози. Той е съчетание на джунгла и великолепни планини. Там се намират най-големите плантации за отглеждане на чай в света, които произвеждат повече от 1 500 000 кг чай годишно. По-голямата част от този чай е с търговско качество. Малка част от него произведена в този чаен чуден свят е със зашеметяващо, абсолютно зашеметяващо високо качество.

При чаят Assam, както и при Darjeeling, има първa и вторa ферментация. Първата ферментация дава богат и свеж аромат, а след втората се получава по-известният "tippy чай." Точно този чай, от втората ферментация, прави този вид черен чай толкова популярен. (Tippy е означение за черен чай със златисти върхове - листата изглеждат златисти). Размерът на оцветения връх варира в зависимост от това, от коя част на Assam идва чаят. Освен това, не всички чаени плантации имат възможност и капацитет за производство на "tippy чайове."

Златните върхове на чая Assam, намаляват стипчивия вкус, характерен за чая и го правят сладък и мек на вкус. Ето защо, един чай Assam има малцов, сладък и гладък вкус - това са качества, на които се наслаждават всички любители на този вид чай.

В зависимост от производството, черния чай Assam може да се раздели на две категории:

(1) Обикновен

(2) CTC (Crush, Tear and Curl)

Чай, произведен с помощта на обикновения метод е най-ценен на международния пазар. Около 80% от чая Assam е произведен чрез използване на този метод. Останалото количество се използва в чаени смеси.

CTC чайове са в по-голямата си част, консумирани в Индия на местния пазар, най-вече заради използвания в Индия метод на варене на листата в смес от мляко, вода и захар и някои подправки (до получаване на Chai или Masala). CTC чаят има наситен червен цвят, когато се свари, като по този начин се получават красиви цветове, заедно с белия цвят на, но без горчивина.

Обикновеният черен чай не трябва да бъдат варен. Той трябва да бъде потопен в гореща вода и задържан там в съответствие с индивидуалните предпочитания на вкуса, но правилото за приготвяне е времето да бъде най-малко 5 минути.